Paralympiske lege på Kæret
Selvom man har et fysisk eller mentalt handicap, kan man sagtens dyrke sport og idræt. Det var budskabet til eleverne, da Kærholm afdeling Kæret holdt paralympiske lege for alle eleverne.
Kæret er en specialskole for elever med indlæringsvanskeligheder af vidtgående karakter, eksempelvis udviklingshæmning, og nogle af elever har også fysiske handicaps. Men det skal ikke stoppe dem i at dyrke idræt og opleve, at de kan mere, end de måske selv tror. Det var i hvert fald tanken, da lærer Dorte Frost fik ideen til at afholde paralympiske lege for eleverne på skolen.
– Ideen fik vi, fordi vi fulgte med i de paralympiske lege i Tokyo, hvor vi blandt andet havde en dansk bordtennisspiller, der klarede sig rigtig godt, og vi har i gruppen en dreng, der er rigtig god til bordtennis, så vi kom ind på det via det. Vi så dem spille med battet i munden og nogen uden ben. Vi kunne mærke, det kom bag på børnene, at man kunne være atlet og handicappet. Eleverne kunne godt mærke den her iver og kampgejst, og det talte vi om. Og det er rigtig godt for vores elever også at bevæge sig, som en interesse, men også fordi de har et langt liv foran sig. Lige nu er der meget, der tilrettelægges for dem, men det bliver jo ikke ved, og så er det fint at komme i gang med noget selv. Og så det at have en tro på, at der er noget næsten uopnåeligt, der kan lade sig gøre, også selvom man har fysiske eller mentale vanskeligheder, fortæller Dorte Frost.
Ideen var så god, at resten af skolen ret hurtigt var med på den. Planlægningen gik i gang og det blev besluttet, at fredag den 17. september skulle der afholdes paralympiske lege på skolen. Dagen er nøje valgt, fordi det er dagen før der i Danmark afholdes Parasportens Dag 2021, som er en dag, hvor børn og unge op til 24 år med fysisk handicap, udviklingshandicap eller synshandicap deltager og prøver forskellige typer idræt.
Indmarch, flamme og medaljer
På Kæret startede dagen med indmarch på skolen, hvor alle eleverne samledes på legepladsen. Herefter blev den olympiske flamme tændt og børnene blev budt velkommen. Efter indmarchen gik voksne og elever ned på Ådalens Skole, hvor der var gjort klar til dagens første fire discipliner:
- Målbold
- Stigegolf
- Længdespring
- Mooncarræs/kørestoleræs
– Der er nogen af vores elever, der godt er klar over, at de er noget begrænsede, og der kan godt være lidt tristhed ind i mellem, måske ikke bevidst, men der er noget, der er svært. Og det her kan være med til at vise dem, at der er meget, der kan lade sig gøre, hvis bare man giver den gas og er med. Og at man faktisk kan dyrke sport på så højt plan, at det bliver vist i tv. Det åbner verden lidt for dem ved at sige, at se ham der, han sidder også i kørestol og beskæftiger sig med noget, du aldrig har hørt om før, fortæller Dorte Frost.
Eleverne deltog da også med stor begejstring i legene, og alle gjorde deres bedste. For Daniel Hansen, der snart fylder 11 år, var der særligt en ting, han så frem til, da kommunens udsendte spurgte til, hvad der ville blive det sjoveste på dagen:
– Jeg tror det sjoveste bliver det der ræs i mooncar. For jeg tror jeg vinder, fortalte Daniel. Han var glad for at have en dag, hvor man lavede noget andet end på en almindelig skoledag. Han syntes blandt andet, at det var sjovt at lave længdespring:
– Fordi jeg løb meget stærkt, fortalte Daniel.
Efter de forskellige discipliner vendte eleverne tilbage til Kæret, hvor der var medaljeoverrækkelse samt en god frokost.
– Talepædagoger og fysioterapeuterne sørger for at grille pølser og for lidt fælles hygge efter legene. Nogen vil nok være meget trætte og kan ikke mere, men dem der kan, de kan deltage i en bordtennisturnering om eftermiddagen, og der er nogen af dem der er virkelig dygtige til det, fortæller Dorte Frost.
Kommentarer