Samfund

Nu jubler de i Venslev – med i opløbet som Årets Landsby i Danmark

Tidligere kåringsfest for Årets Landsby 2023, hvor Sparkær i Viborg løb med titlen. Foto: Mads Krabbe

Venslev er sammen med landsbyerne Lundeborg på Fyn og Hammershøj i Jylland sluppet igennem nåleøjet og dyster nu om prisen som Årets Landsby 2024, der uddeles af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit.

I år hædres en landsby, hvor det emmer af inspirerende mødesteder og gode rammer med plads til fællesskaber og aktiviteter for landsbyens borgere. Kort sagt, skal der være plads til det gode liv – hele livet.

Det kan være fælleshuse med et væld af anvendelsesmuligheder, nye mødesteder med sociale aktiviteter, en multihal, hvor generationer kan samles i sundhedens og fællesskabets tegn – eller et erhvervshus indrettet i gamle lokaler.

De tre finalistbyer har allerede vist, at de formår at nytænke, genanvende og omdanne deres byrum, så de skaber nyt liv i landsbyerne.

– Vi glæder os til at møde tre landsbyer, som har nytænkt de fysiske rammer for samvær, både i – men også imellem husene. Her lægger vi især vægt på, at faciliteterne understøtter fællesskabet, så borgerne kan mødes på tværs, året rundt, fortæller komitéformand Helene Simoni Thorup.

Venslev har netop de kvaliteter, som komiteen har været ude efter; i deres motivering skriver de:

“Venslev har oplevet en bemærkelsesværdig genopblomstring takket være nye lokale mødesteder, hvor landsbyens 248 indbyggere ofte samles. Byens gamle købmandsforretning er blevet omdannet til Venslev Høkeren, en andelskøbmand med café og et væld af lokale varer. Over halvdelen af byens husstande er andelshavere, og butikken drives af 25 frivillige. Her mødes borgere til fællesspisning, hyggeaftener og andre aktiviteter. Et nyt kulturhus og planer om et oplevelsesmuseum vil yderligere styrke fællesskabet. Med et stigende befolkningstal og optimisme er Venslev blevet et rart sted at bo, og hvor det sociale liv blomstrer.”

Besøg i Venslev 25. august

De tre landsbyer i finalen får i august besøg af dommerkomitéen bestående af komitéformand Helene Simoni Thorup, næstformand i komitéen og i Forenet Kredit Preben Sunke, bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd Gunnar Landtved, formand i VIB-land og bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd Lone Kastberg, og formand for Landsforeningen Landsbyerne i Danmark Steen Kjær Nielsen.

Søndag den 25. august kommer turen til Venslev.

Fakta om Årets Landsby

Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 28. gang. På spil er ikke blot æren, men også en check på 50.000 kroner til vinderlandsbyen, mens 2. og 3. pladsen hver honoreres med 25.000 kroner. Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

Vinderlandsbyen vil blive fejret med en kåringsfest lørdag den 14. september 2024.

 

Kommentarer