Erhverv

Foss starter nu byggeri af fabrik i Vinge

Visualisering af den kommende FOSS fabrik i Vinge.

I juni 2022 gav borgmester Tina Tving Stauning håndslag på salget af en grund på 15 hektar i Vinges erhvervsområde til direktør Kim Vejlby Hansen fra Foss.

Første spadestik til den fabrik, der skal etableres på grunden er nu taget af Foss’ bestyrelsesformand Peter Foss, og sammen med ham og økonomiminister Stephanie Lose.

Velkommen til Vinge

Inden spaden blev sat i jorden til første spadestik bød borgmester Tina Tving Stauning (A) den nye virksomhed velkommen:

– Det glæder mig meget, at det netop er Foss, der skal bygge og bo her i Vinges erhvervsområde. Foss er nemlig den helt rigtige virksomhed at få til Vinge. Med en højteknologisk produktion, der er med til at sikre optimal udnyttelse af fødevarer, passer virksomhedens profil helt ind i Vinges vision og ambition om at være en bæredygtig by. I er med til at sikre en fremtidig udvikling og nye arbejdspladser i Vinge. Vi skal gøre vores bedste for at hjælpe jer godt på vej, sagde borgmesteren.

Peter Foss lagde vægt på, at bæredygtighed er vigtigt for Foss:

– Foss blev etableret i 1956 af min far, og i dag er vi vokset ud af vores faciliteter i Hillerød. Derfor er vi glade for, at Frederikssund Kommune har fundet 15 hektar her i Vinge og byder os velkommen. Vi har valgt at investere 500 mio. kr. i denne nye fabrik, hvor bæredygtighed er et nøgleord. Således vil vi sætte solceller på taget og ønsker også at etablere en vindmølle, sagde bestyrelsesformand Peter Foss i sin tale.

Også økonomiminister Stephanie Lose (V) gav Foss et par ord med på vejen:

– Vi har et stærkt erhvervsliv i Danmark – det bliver man mindet om på daglig basis. I Danmark har vi tradition for at familieejede virksomheder bygges op over generationer. Disse virksomheder spiller en stor rolle ved at skabe mange arbejdspladser, men de er også en vigtig del af det lokalområde, hvor de er forankrede, sagde ministeren.

Flere hundrede nye arbejdspladser

FOSS har investeret 500 millioner kroner i FOSS Vinge, hvilket gør projektet til den største investering i FOSS’ historie. Den nye fabrik bliver på 18.000 kvm, og forventes at blive drevet af grøn energi. Bygningen er tegnet af arkitekterne fra Henning Larsen og kommer til at huse 180 medarbejdere ved åbningen i 2026 stigende til forventeligt 330 medarbejdere i 2035.

FOSS er en højteknologisk virksomhed, der producerer test- og analyseløsninger til landbrugs- og fødevareindustrien. Det drejer sig om teknologi, der kan analysere blandt andet proteinindholdet i mejeriprodukter, fedtindhold i kød, fugtighed i korn eller sukkerindholdet i druer. Med analyser som disse kan fødevareindustrien skabe en mere intelligent og datadrevet produktion, der resulterer i mindre spild af fødevarer og bedre udnyttelse af råvarerne.

Kommentarer