Debat og politik

Folkebibliotekerne er under angreb

Af Christoffer Emil Jexen, Enhedslisten

Folketingskandidat, Nordsjællands Storkreds

Alex Vanopslagh og Liberal Alliance har meldt ud, at de vil lukke folkebibliotekerne. Det er i sig selv ikke nogen nyhed, at højrefløjen angriber fællesskabet. Og i en lang række kommuner har vi da også set hvordan ellers velfungerende biblioteker er lukket.

Jeg er med på, at hvis folkebibliotekerne blev præsenteret som en ny ide i dag, ja så ville højrefløjen måske kalde det socialisme. Det er heller ikke forkert at kalde det det; for vores biblioteker er stedet hvor man kan tilegne sig viden, blive oplyst og være sammen med andre, helt uden at skulle have pengepungen frem.

Og uanset hvad højrefløjen kalder det, så er bibliotekerne for mig et stærkt symbol på vores demokratiske værdier og retten til kultur og uddannelse – med fri adgang for alle, uanset baggrund. Elever kan få hjælp til at finde relevante materialer til den næste skoleopgave og alle har adgang til de bøger, de ellers ikke ville have råd til.

Jeg husker selv dengang mine forældre tog mig med på det lokale bibliotek i Nivå. Følelsen af at udforske rækkerne af bøger, hvor hver bog indeholdt en ny verden. Nye indsigter. Senere blev folkebiblioteket afgørende for mine studier, og i dag er jeg så privilegeret at kunne dele den samme oplevelse med min egen søn. Det er en fornøjelse at se den gnist af nysgerrighed og glæde, som biblioteket tænder i hans øjne. Og han passer godt på de bøger vi låner, for vi har talt om, at der er andre der skal låne dem efter ham. Han forstår, at det er viden og oplevelser vi deler.

Vi står med andre ord foran et politisk valg. I Enhedslisten er vi ikke tvivl. Vi mener, at vores børn og fremtidige generationer også skal kunne nyde godt af de rigdomme, som folkebibliotekerne byder på – som lokale samlingspunkter vi skal udvikle og investere i.

Fællesskabet skal styrkes!

Kommentarer